Osakunnan juhlien tiedoissa on usein mainittu pukukoodi, joka riippuu juhlan luonteesta ja arvokkuudesta. Pukukoodien tarkoitus on helpottaa juhliin pukeutumista. Tilanteeseen sopiva pukeutuminen antaa vapauden keskittyä rauhassa hauskanpitoon ja juhlien ohjelmaan. Pukukoodeihin ei kuitenkaan tarvitse suhtautua liian vakavasti ja kirjaimellisesti, vaan harkitut poikkeukset ovat sallittuja! Tärkein asuste on aina iloinen juhlamieli. Kun juhlan tiedoissa lukee…

Siisti asu tai arkipuku

Siisti asu tai arkipuku on tavallisin ESO:n juhlissa käytettävistä pukukoodeista. Sitä käytetään usein muun muassa Eskon häiden ja vuosijuhlan kansainvälisillä päivällisillä, kesäjuhlissa, rapujuhlissa, fuksipäivällisillä jne. Siisti asu tai arkipuku antaa suhteellisen paljon liikkumavaraa pukeutumiseen kaikille. Puvuissa arkipuku on esim. harmaa tai sininen. Paita voi olla minkä värinen tahansa. Jos et omista erikseen arkipukua, voit osakunnan juhlissa hyvin käyttää tässäkin tapauksessa tummaa pukua vähemmän juhlavasti asustettuna tai esim. kauluspaitaa ja suoria housuja. Arkipukua vastaa tummaa pukua hieman arkisempi leninki (esim. kotelomekko), jakkupuku tai siisti hame/housut ja pusero -yhdistelmä. Kengät ja laukku ovat siistit mutta voivat olla vähemmän juhlavat kuin mitä käytetään tumman puvun kanssa.

Tumma puku

Tummaa pukua käytetään osakunnassa järjestettävissä juhlavissa tilaisuuksissa, kuten virkailijan- ja kuraattorinvaihtokaronkoissa. Tumma puku tarkoittaa mustaa, tummanharmaata tai tummansinistä pukua, valkoista kauluspaitaa sekä hillittyä kravattia. Tumma puku, joka on väriltään musta, voi myös korvata tarvittaessa frakin. Tummaa pukua vastaa lyhyt, esim. polvimittainen juhlaleninki (kuten pikkumusta) tai juhlava housupuku, jonka kanssa käytetään juhlakenkiä ja -laukkua. Toisin kuin tumma puku -koodista voisi päätellä, mekon ei tarvitse olla väriltään tumma.

Juhlapuku

Juhlapukua eli frakkia tai täyspitkää iltapukua käytetään usein akateemisissa vuosijuhlissa, myös ESO:n vuosijuhlassa 10.10. Mikäli et omista frakkia, sen voi korvata tummalla puvulla. Frakkiin kuuluvat musta hännystakki ja housut sekä valkoinen paita ja solmuke. Akateemisissa vuosijuhlissa frakin kanssa käytetään valkoista liiviä ja lakeerikenkiä sekä mustia sukkia. Rannekelloa ei käytetä. Tanssiessa käytetään valkoisia hansikkaita. Täyspitkä iltapuku on juhlavaa kangasta ja ulottuu vähintään nilkan ulkosyrjällä olevaan kehräsluuhun saakka. Iltapuku voi olla avonainen. Juhlapuvun kanssa käytetään juhlavia kenkiä ja pienikokoista käsilaukkua. Juhlahansikkaita voi halutessaan käyttää, mutta ne riisutaan syönnin ajaksi.

Kansallispuku tai kansanomainen asu

Kansallispukua tai kansanomaista asua käytetään Eskon häissä. Kansanomainen asu on vaihtoehto viralliselle kansallispuvulle ja voi olla hyvinkin vapaa tulkinta siitä, miten (suomalaisen) kansanomaisuuden kukin käsittää.

Osakuntanauha

Osakuntanauhaa (ilman akateemisia kunnia- ja ansiomerkkejä) käytetään ESO:n tilaisuuksista ainoastaan nauhojenjaossa. Muissa osakunnissa nauhan käyttö on kuitenkin usein tavallista, joten edustamaan lähdettäessä kannattaa aina varautua ottamaan nauha mukaan. Osakunnan tilaisuuksissa ja edustettaessa osakuntaa osakunnan nauhaa kannetaan mahdollisten muiden nauhojen yläpuolella. Nauhaa kannetaan siten, että valkoinen väri on oranssin yläpuolella. Nauhaa kannetaan vasemmalta olalta oikealle lanteelle, tai oikealta vasemmalle. Vaihtoehtoisesti nauhan tilalla voi kantaa nauhasta taiteltua ruusuketta. Nauha ei saa kulkea paljaalla iholla, joten avonaisten tai olkaimettomien vaatteiden kanssa ruusuke on usein helpompi vaihtoehto.

Akateemiset kunnia- ja ansiomerkit

Akateemisia kunnia- ja ansiomerkkejä ovat esimerkiksi osakunnan myöntämät harrastus-, ansio- ja urheilumerkit sekä ystävyysosakuntien tai muiden järjestöjen (ylioppilaskunnan, tiedekuntajärjestön) nauhat. Akateemisia kunnia-ja ansiomerkkejä kannetaan juhlapuvussa tai tummassa puvussa akateemisissa tilaisuuksissa, silloin kun se mainitaan erikseen pukukoodissa. ESO:n tilaisuuksista tämä koskee vuosijuhlaa. Osakunnan tilaisuuksissa ja edustettaessa osakuntaa osakunnan nauhaa merkkeineen kannetaan mahdollisten muiden nauhojen yläpuolella. Akateemisten kunniamerkkien käytössä on hyvä noudattaa kohtuutta, eikä esimerkiksi käyttää useampaa kuin kolmea eri nauhaa kerrallaan.