Kerhot ja toimikunnat

Arkistotoimikunta

Suuren yleisön silmissä osakunnan kenties huomaamattomimman toimikunnan tehtävä on huolehtia osakunnan virallisesta ja vähemmän virallisesta materiaalista sekä pienestä kirjastostamme. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi kokouspöytäkirjojen toimittamista Kansalliskirjastoon, valokuvien järjestelyä ja kirjaston kortiston pitämistä ajan tasalla. Arkistotoimikunnan työ on hiljaista, huomaamatonta ja hitaasti etenevää, mutta sen tärkeyttä ei voi väheksyä. Työskentely tapahtuu urakkaluontoisesti ja aina silloin tällöin. Jos olet kiinnostunut toimintaan osallistumisesta tai haluat kuulla meneillään olevista projekteista, niin kerron mielelläni lisää.

Fuksitoimikunta

Fuksin kannalta osakunnan tärkein toimielin on fuksitoimikunta. Se koostuu virkansa puolesta fuksitoimintaa pyörittävän viiden fuksivirkailijan lisäksi muista fuksirakkaista osakuntalaisista, joiden elämän päätarkoitus tänä vuonna on saada juuri Sinut viihtymään Esossa ja tutustuttaa Sinut osakuntaelämän saloihin ja ihmeellisyyksiin.

Keväisin fuksitoimikunta pääasiassa valmistelee syksyä, kesä kuluu fuksilehden teossa ja syksyisin toimikunta järjestää osakunnan uusille jäsenille paljon toimintaa, jotta jokaisen fuksisyksystä tulisi ikimuistoinen ja kaikki pääsisivät mahdollisimman sulavasti sisään opiskelija- ja osakuntaelämään.

Vuosittain tiedossa on muun muassa fuksipäivälliset, vuosijuhlat ja kauan odotetut fuksiaiset, joista kaikista voit löytää lisätietoa fuksilehdestä ja näiden sivujen fuksit-osiosta. Fuksitoimikuntaan törmää varmasti myös yliopiston avajaiskarnevaaleilla, uusien illassa sekä tietysti Esossa.

Kulttuuritoimikunta

Väljimmillään kulttuuri määritellään ”yhteisön tai koko ihmiskunnan henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuudeksi”. Tämän määritelmän kulttuuritoimikunta voi siis tehdä lähes mitä tahansa maan ja taivaan välillä. Kulttuuritoimikunnan tehtävänä on järjestää kulttuurinälkäisille esolaisille innostavaa ja monipuolista toimintaa.

Kulttuuritoimikuntalaiset voivat siis itse hyvin vapautuneesti päättää, minkälaisia kulttuuririentoja kultsa järjestää. Teatterivierailut ja 20-kuvan iltamat ovat jo tulleet erottamattomaksi osaksi kultsan toimintaa ja näin on myös tulevana syksynä. Näiden lisäksi järjestämme erilaisia ekskursioita yksin sekä yhdessä muiden toimikuntien ja kerhojen kanssa.

Liity siis kulttuuritoimikuntaan tai vähintään kulttuuritoimikunnan sähköpostilistalle, niin et menetä yhtäkään huikeaa tilaisuutta osallistua Eson kulttuuritoimintaan. Kaikki esolaiset ovat tervetulleita kultsan tapahtumiin!

Hanna Käyhkö
Kulttuuritoimikunnan puheenjohtaja

Ulkoasiaintoimikunta

Ulkoasiaintoimikunnan tehtävä on hoitaa osakunnan ulkoasioita, mikä tarkoittaa lämpimien suhteiden ylläpitämistä Eson kahdeksaan ulkomailla majailevaan ystävyysjärjestöön. Toimikuntaa johtaa ulkoasiainvastaava apunaan ulkoasiainsihteeri, ja loput toimikunnan jäsenet ovat sekalaista ulkoasioista kiinnostunutta väkeä osakunnasta.

Ystävyysjärjestömme löytyvät Ruotsista, Virosta, Norjasta, Tanskasta ja Saksasta, ja yhteyttä pidetään etenkin juhlakutsujen ja -vierailujen muodossa. Aktiivisimmat siteet meillä on ruotsalaisiin ja virolaisiin järjestöihin, joiden kanssa vierailijoita on singahdellut suuntaan ja toiseen kasvavaa tahtia. Toimikunnan tehtäviin kuuluukin ulkomaan elävistä huolehtiminen ja heidän majoittamisensa osakuntalaisten kattojen alle.

Ystävyysjärjestöjen juhlista tiedotetaan eso-listalla sekä ilmoitustaululla, ja osakuntaa voi lähteä edustamaan kuka tahansa esolainen. Edustuskeikat ovat poikkeuksetta ikimuistoisia tapahtumia, jotka hauskanpidon lisäksi tarjoavat mahdollisuuden tutustua hieman erilaiseen opiskelijakulttuuriin ja -toimintaan. Kovin kalliiksikaan edustaminen ei tule, sillä matkakuluihin saa avustusta osakunnalta ja itse juhlakin on useimmissa tapauksissa vieraille ilmainen. Osakunnassakin kannattaa siis kansainvälistyä!

Urheilutoimikunta

Juoksetko yli 3000 metriä Cooperin testissä? Kilpailetko oman lajisi kansallisella tasolla? Hyvä, emme mekään!

Niin ahkeran kuin "ahkerankin" opiskelun lomassa on hyvä välillä tuulettaa pääkoppaa. Se onnistuu helposti osallistumalla osakunnan moninaiseen urheilutoimintaan. Lajivalikoima vaihtelee vuosittain esolaisten kiinnostuksen mukaan. Paikkansa ovat vakiinnuttaneet ainakin sähly, ultimate, jalkapallo ja kyykkä. Olemme myös testanneet Rautatientorin jääpuiston, kokeilleet suunnistustaitojamme Jukolan viestissä sekä laskeneet mäkeä pulkilla, lumilaudoilla ja urheilutoimikunnan rakentamilla toinen toistaan kummallisemmilla viritelmillä.

Toiminnasta ilmoitetaan pääasiallisesti sähköpostilistalla sekä osakunnan ilmoitustaululla. Mieleisiä lajeja voi ehdottaa kyseisellä sähköpostilistalla tai suoraan urheiluohjaajalle. Esolaisista löydät taatusti seuraa niin lenkkipolulle kuin sulkapallokentällekin!

Ympäristötoimikunta

Hei, käytätkö ehkäisyyn Reilun kaupan e-pillereitä? Ovatko kondomisi luonnonmukaisesti viljeltyä kumia ja tyhjennätkö käytetyt yksilöt biojätteeseen? Entä luetko vain kotimaiselle kierrätyspaperille painettuja erotiikkalehtiä? Etkö? Ei se mitään, emme mekään. Sukupuolitoiminnan lisäksi meitä kiinnostaa myös maltillinen viherpiipertely, jota harjoitamme niin yksityiselämässä kuin osakuntatasollakin.

Ympäristötoimikunta perustettiin vuonna 2007 pienentämään Eson ja esolaisten ekologista jalanjälkeä. Jos olet huolissasi osakuntamme hankinnoista, kierrätyksestä tai muun toimintamme ekologisuudesta, sinua tarvitaan kokouksissamme. Sen lisäksi, että pyrimme vaikuttamaan muiden toimintaan, järjestämme omia virikkeitä, kuten excuja ja erilaisia illanviettoja Esossa.

Kaikki ympäristöasioista kiinnostuneet osakuntalaiset ovat lämpimästi tervetulleita ympäristötoimikuntaan, josta lisätietoja antaa osakunnan ympäristösihteeri. Ilmoitustaululla näet uusimmat tapahtumamme ja voit myös liittyä sähköpostilistallemme. Tule mukaan ideoimaan hauskaa sekä hyödyllistä ohjelmaa ja selvittämään, mitä kaikkea biojätteeseen voi laittaa!

Eteläsuomalaisen Osakunnan ympäristöohjelma

Lataa dokumentti (pdf)

Elokuvakerho TILT

TILT on Eteläsuomalaisessa osakunnassa toimiva elokuvakerho, joka järjestää tapahtumia leffamaratoneista lyhyempiin elokuvailtoihin. Kerhossa ei kaihdeta sen enempää hyviä kuin huonojakaan elokuvia, sillä ne tarjoavat monipuolisen tavan tutustua eri maiden elokuvakulttuureihin – Hollywoodin massojen viihteestä ranskalaisiin taide-elokuviin.

Leffamaratonit ovat kerhon toiminnan kohokohta: kerran lukukaudessa katsotaan noin 12 tuntia putkeen elokuvia osakuntahuoneessa videotykin välityksellä, naposteltavia nauttien. Kokouksiin osallistumalla voit sinäkin vaikuttaa siihen, mitä elokuvia maratonissa katsotaan.

Muita elokuvailtoja järjestetään muutamia kertoja lukukaudessa. Kiinnostuksen mukaan katsotaan yhdestä kahteen elokuvaa TV-huoneessa toisinaan pienen tarjoilun kera. Pikkujouluna on ollut tapana katsoa jokin jouluinen tai ei niin jouluinen leffa. Elokuvissa käydään myös pari kolme kertaa lukukaudessa.

ESOn musiikkiseura ESMU

Eteläsuomalaisen osakunnan musiikkiseura ESMU on Eson musiikkikerho. Sen tarkoitus on edistää kaikkien osakuntalaisten musiikin harrastamista: ESMU järjestää osakuntalaisten omia konsertteja, minkä lisäksi järjestetään muutakin musiikkitoimintaa. ESMU on siis väylä harrastaa musiikkia osakunnassa – musiikin harrastajille se tarjoaa hienoja esiintymismahdollisuuksia, musiikkia harrastamattomille taas konserttielämyksiä sekä mahdollisuuksia päästä järjestämään konsertteja.

Riveissämme toimii niin klassisen musiikin harrastajia, jazzareita kuin bänditoiminnasta kiinnostuneitakin. Kiinnostus musiikkiin on meillä ensisijaista, ei niinkään taito tai musiikillinen tausta. Oletpa siis omaksi iloksesi musisoiva sunnuntaisoittelija, ilmiömäinen virtuoosimuusikko tai ei koskaan musiikkia harrastanut mutta siitä kiinnostunut, olet lämpimästi tervetullut mukaan joukkoomme.

Älä epäröi ottaa yhteyttä – kaipaamme juuri sinua suunnittelemaan tulevaa musiikkitoimintaa!

ESOn Nuoret Naiset

Hei ESOn naiset! ENN järjestää tapahtumia osakunnan naisille. Jokainen nainen saa tulla paikalle omana itsenään ja viipyä niin kauan kuin huvittaa! Toimintamme on rentoa hauskanpitoa!

Esimerkkejä ENN-toiminnoista:

- kakku ja kuohuviini

- sieniretkeily ja kotitalousvinkit

- saunaillat ja karvankasvatuskisat

- käsityöt

- grillaus ja piknikit

- ekskursiot ja muut yhden illan jutut

- brunssit

- manikyyri-illat

- Leffa ja suklaa -illat

- yhteiset illanvietot miehisten kerhojen kanssa

Jos et löytänyt mieleistäsi puuhaa listasta, mutta haluaisit osallistua toimintaamme, ota yhteyttä puheenjohtajaan. Keksitään yhdessä entistä hauskempia tapoja viettää aikaa! Tietoa tapahtumistamme saat littymällä Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen sähköpostilistalle. ENN on myös Facebookissa.

 

 

ESOn teatteri- ja näytelmäkerho ESTO

Eson teatteriosasto ESTO tarjoaa teatterin tekemisestä innostuneille oman hiekkalaatikon. Yleensä joka lukukausi harjoitellaan ja esitetään ainakin yksi kokopitkä näytelmä. Ohjelmistossa on ollut niin näyttämötaiteen klassikkoja kuin aivan uusiakin näytelmiä. Lisäksi teemme teatteriekskursioita ja harrastamme kaikkea muutakin teatteriin liittyvää. Toimintaan osallistumaan ovat tervetulleita kaikki teatterista kiinnostuneet osakuntalaiset. Jos sinua kiinnostaa näytteleminen, ohjaus, puvustus, ääni- tai valoilmaisu tai muu teatteriin liittyvä puuhasteleminen, tule mukaan!

 

 

Finanssikerho

Opiskelu on tulevaisuuteen sijoittamista. Opiskeluaikana raha, sijoittaminen ja talousmaailma tuntuvat helposti hyvin kaukaisilta asioilta. Ei ihme, hyvä kun opintoraha ja asumislisä riittävät juhlimiseen, muuhun elämiseen ja laskujen maksamiseen.

Talouden toiminnan ymmärtäminen, sijoittaminen ja omasta taloudesta huolehtiminen ovat hyödyllisiä taitoja kenelle tahansa. Hyödyllisempää on tutustua niihin jo nyt kuin huomata, kuinka tarpeellisia taitoja ne ovat valmistuttuasi. Kukapa nyt ei haluaisi säästää opiskeluissa tarpeellista tietokonetta tai tulevaa omaa asuntoa varten tai vain saada säästöilleen edes jotain tuottoa. Säästöjen makuuttaminen tavallisella pankkitilillä kun ei yleensä kannata. Tietysti jos sinulla on rikkaat vanhemmat, niin sinulla lienee sijoittamisen taito jo geeneissä, mutta kaikilla ei tätä luontaisetua ole.

Finanssikerhossa pääset helposti tutustumaan sijoittamisen ja talouden ihmeelliseen maailmaan. Harva meistä on ammattisijoittaja syntyessään, mutta harjoittelemalla oppii. Kerhon toiminnassa tutuksi tulevat niin Helsingin pörssin yhtiöt, vuosikertomukset, vaihtoehtoiset sijoitusmuodot kuin sijoitussanastokin. Emmekä sijoita leikkirahaa, Finanssikerhon hallinnassa on Eteläsuomalaisten ylioppilaiden säätiön toinen salkku. Kerhon jäsenet pääsevät päättämään siitä, miten salkun varat sijoitetaan.

Tulevaisuuteen kannattaa aina sijoittaa ja Finanssikerhon jäsenyys on sitä. Tule tutustumaan sijoittamiseen ja osallistumaan kerhon toimintaan. Vuoden aikana on luvassa kerhon omia kokouksia, yhtiökokouksia sekä vierailuja yrityksiin ja talousmaailman tärkeisiin kohteisiin. Syksyllä vierailemme sijoitusneuvojien pakeilla kuulemassa talouden tilasta ja sijoitusten järkevyydestä.

Hembo

Hembo on kautta aikojen ollut Suomen suosituin ja ammattimaisin pelikerho. Kerhon toiminta on erikoistunut maamme tärkeimmän lautapelin – Kimblen – pelaamiseen. Hembon historian aikana ovat lukuisat osakuntalaiset löytäneet uudelleen lapsuudestaan tutun poksauttelupelin, ja aina joulukuussa Hembo näyttää kasvonsa kuuluisan KIMBLEDONin merkeissä.

Mikäli tiedostat omaavasi sisäisen hedonistin, lisää nimesi Hembon
sähköpostilistalle, niin huolehdimme hedonistin tarpeista!

ps. Arvatenkin Hembo on paljon muutakin kuin KIMBLEä. Tämä on nyt näitä
osakunnan salaisuuksia, joita jokaisen fuksin pitää itse tulla selvittämään. :)

Pelikerho LAPE

Eson pelikerho Lape huolehtii juuri sinusta, joka ihmettelet kaikkien pelikavereittesi joukkokatoamista. Aivan! Löydät heidät mitä todennäköisimmin Lapen peli-illoista. Pääsääntöisesti kerran kuukaudessa pelailemme erinäisiä kortti- ja lautapelejä. Täällä tulevat tutuiksi niin klassiset Carcassonne ja Citadels, shakki ja go kuin erilaiset pokeripelitkin.

Osallistuakseen peli-iltaan ei tarvitse olla taitava missään pelissä. Itse asiassa peleistä ei tarvitse tietää ennakkoon yhtään mitään. Säännöt käydään läpi ennen pelailua ja uudet pelaajat tutustutetaan kunnolla peliin kuin peliin.

Ja nyt ei muuta kuin erinomaisen lämpimästi tervetuloa mukaan. Seuraavassa peli-illassa nähdään!

Reserviläiskerho ERUK

Kerhon tarkoitus on järjestää maanpuolustus- ja sotahistoriallista toimintaa osakunnassa. Kerho järjestää ekskursioita, joilla on tarkoitus tutustua mm. puolustusvoimien kohteisiin sekä sotahistoriallisiin museoihin ja muistomerkkeihin. Tämän ohella toimintaamme kuuluu esimerkiksi ammuntaa (kerholla on oma ase), keskustelu- ja esitelmätilaisuuksia sekä saunailtoja.

Tiedotamme myös Maanpuolustuskoulutus ry:n järjestämistä kursseista ja harjoituksista. Kerho toimii yhteistyössä Akateeminen maanpuolustusyhdistys ARU ry:n kanssa. Kerhon jäseneksi pääsy edellyttää, että on osakunnan nykyinen, entinen tai ulkojäsen. Sotilasarvolla (tai sen puutteella), sukupuolella yms. ei ole merkitystä, ainoastaan motivaatiolla osallistua kerhon toimintaan.

Ruppis

Ruppukuoro eli Ruppis on mahdollisuus kokea laulamisen riemu niin itse osallistuen kuin yleisönäkin. Se on mahdollisuus oppia ja laajentaa käsitystä kuorolaulun ominaispiirteistä.

Ruppis on Eson "kakkoskuoro", todellinen vaihtoehto perinteisille akateemisille kuoroille ja niiden ohjelmistoille. Aktiivinen kokoonpano on tällä hetkellä n. 35 laulajaa.

Meillä on sopraano-, altto-, tenori- ja bassolaulajia ihan niin kuin muissakin sekakuoroissa, mutta rajat äänien välillä ovat häilyvämpiä. Ruppiksessa ei tarvitse osata lukea nuotteja tai edes "laulaa kovin hyvin" - pääasia on kova halu laulaa ja oppia. Sävelkorvaa nimittäin pystyy kehittämään eikä kukaan ihminen ole epämusikaalinen.

Ohjelmistossa on KAIKKEA mahdollista kansanlauluista jazzin, Dingon ja musikaalien kautta Rammsteiniin ja Bon Joviin. Soitamme erilaisia instrumentteja, kuten kazoota ja ilmakitaraa sekä pyydettäessä myös Paranoidin.

Konsertteja (sopivat paremmin otsikon show alle) on yleensä kerran vuodessa ja pienempiä tilauskeikkoja monenlaisissa tilaisuuksissa pyydettäessä.

Ruppis on jäsenilleen henkireikä ja ehkä parasta mitä myös sinulle on musiikin suhteen tapahtunut. Tule siis mukaan! Treenit tiistaisin klo 18.00 osakuntahuoneessa.

Ruppukuoron johtaja
Sipriina Ritaranta

Synnynnäisten Äijien Kerho SÄK

Synnynnäisten Äijien Kerhon eli SÄKin tarkoituksena on edistää rehellistä suomalaista äijäkulttuuria ja tarjota osakunnan miespuolisille jäsenille mahdollisuus rentoon yhdessäoloon mahdollisimman epävirallisessa ja stressittömässä ilmapiirissä.

Kerho järjestää erilaisia äijäilyyn sekä yleiseen vapaa-ajanviettoon liittyviä tapahtumia sekä suunnitellusti että spontaanisti, aina silloin kun siltä tuntuu. Suosittuja SÄKin toimintamuotoja ovat esimerkiksi saunominen, olutaiheiset tapaamiset, tutustumisretket jäsenten koteihin (nk. kotisuunnistukset) sekä kaikki naisten kanssa tapahtuva toiminta. Vuosittaisia tapahtumia ovat keväällä (naisten kanssa) pidettävät Häshiäiset sekä syksyiset vuosijuhlat. SÄK on perustettu keväällä 2006 ja sen jäsenet, eli SÄKit, ovat osoittaneet painoarvonsa osakunnan toiminnassa.

Liittyäksesi kerhoon et tarvitse mitään muuta kuin täytettä jalkojen välissä ja oikean asenteen. Tule tutustumaan kerhoon SÄKin kokoukseen (jossa kravatin pitäminen kaulassa on kielletty) tai kysele toiminnasta kerhon jäseniltä!

Mika Kuronen
puheenjohtaja

Tavallisten Miesten Kerho TMK

TMK perustettiin vuonna 1945 tarjoamaan sivistyneitä harrastusmahdollisuuksia osakunnan miehille ja rikastuttamaan osakunnan toimintaa yleensäkin. Nykyään Kerho toteuttaa tarkoitustaan järjestämällä Tavallista Miestä kiinnostavia tapahtumia sekä dynaamisia tempauksia, joista koko osakunta pääsee nauttimaan.

Kerho kokoontuu lukukausien aikana kerran kuukaudessa mielenkiintoisten ja jäseniensä kokoustaitoja kehittävien yleiskokousten merkeissä, pitää saunailtoja ja muita illanistujaisia – esimerkkinä mainittakoon perinteinen Joulusauna – sekä järjestää dynaamisia ekskursioita Tavallista Miestä kiinnostaviin kohteisiin.

Tavallisten Miesten Kerho pyrkii tekemään jäsenistään hyvätapaisia, sosiaalisia sekä esiintymis- ja varsinkin puhetaitoisia miehiä. Jäseneksi haluavilta miehiltä vaaditaan ainoastaan TMK:n yleiskokoukselle osoitettu, arkistointikelpoiselle materiaalille laadittu jäsenhakemus, jota hakija sitten saapuu sanallisesti puolustamaan seuraavaan kokoukseen.

Tavallisten Miesten Kerhon jäsenilleen tarjoamista aina mukavista ja joskus sivistävistäkin aktiviteeteista ilmoitetaan osakunnan kokouksissa – joissa Tavalliset Miehet luonnollisesti viihtyvät – ja ilmoitustaululla. Mies! Jos sinussa on ainesta Tavalliseksi Mieheksi, jätä hakemus allekirjoittaneelle tai kysy lisää.

TMK – Tavalliselle Miehelle!

Juho Saarinen
puhemestari

 

KirjautuminenKalenteri

Torstai 26.11.2015

Tietoa osakunnan tapahtumista löydät tapahtumakalenterista.

Yhteystiedot

Eteläsuomalainen osakunta
Uusi Ylioppilastalo, 4. krs
Mannerheimintie 5 A
00100 Helsinki

Osakunnassa päivystys
ma ja to klo 15-19
ti ja ke klo 17-19


Toimisto
Toimistopäivystykset lukukausien aikana:
ma ja to 17-19 (pois lukien vuosijuhlaviikko 5.-11.10)
puh. 045-116 8020 eso-info(ät)helsinki.fi